Tema
Debat

Fokus alene på omkostninger forvrænger billedet

5. mar. 2018
Ekspertgruppes forslag om to nye nøgletal for pensionsopsparing er et godt initiativ, men forbrugeren lades i stikken, hvis sammenhængen med afkastet ikke er med.

En ekspertgruppe under Penge- og Pensionspanelet har udviklet to nye nøgletal for omkostningerne ved at spare op til pension. Nøgletallene – som Jyllands Posten skriver om i dag mandag - kan være med til at øge forbrugernes bevidsthed om effekten af større eller mindre omkostninger.

- Som forbruger kan man naturligvis ikke være ligeglad med de omkostninger, der er forbundet med pensionsopsparing. Og de to nye omkostningstal kan være med til at gøre forbrugerne klogere på omkostningerne ved at spare op, siger chefkonsulent Henrik Munck, Forsikring & Pension, der er medlem af ekspertgruppen.  

- Men når det er sagt, så vil vi i Forsikring & Pension ikke aktivt bruge de nye nøgletal, da der ingen sammenhæng er med konkrete produkter eller selskaber. Der er alene tale om en generel anskueliggørelse. Og det synes vi ikke er nok for den enkelte forbruger, siger Henrik Munck.

- Populært sagt, så nytter det ikke med fokus på omkostninger uden samtidig også at kigge på, hvad man faktisk får for pengene - afkastet. Der går ikke en lige linje mellem lave omkostninger og stort afkast til den enkelte pensionsopsparer, siger han.

- Af hensyn til forbrugerne og kunderne har pensionsbranchen en naturlig interesse i at holde omkostningerne så langt nede som overhovedet muligt, men der er grænser for, hvor langt man kan komme ned. Øget regulering er fx også med til at øge omkostningerne, siger Henrik Munck.   


Fakta om Pension viser det hele
Han peger i stedet for på branchens hjemmeside Faktaompension.dk – der er et online forbrugerværktøj, som branchen for flere år siden satte i verden for at hjælpe de forbrugere, der gerne vil sammenligne de enkelte pensionsselskaber.

På Faktaompension.dk kan man umiddelbart og direkte sammenligne de enkelte selskabers omkostninger og afkast og dermed få overblik over den samlede værdiskabelse.

Forsikring & Pension står i øvrigt sammen med branchen bag en række initiativer for at skabe endnu mere åbenhed og gennemsigtighed om danskernes pensioner og gøre det nemmere at være forbruger. Ud over Fakta om pension er det også fx online-værktøjerne pensionsinfo.dk og Pensionsionmåler.dk.
 
På Fakta om pension.dk er det simpelt og konkret at sammenligne afkast og omkostninger på tværs af selskaber.
  

Kontakt


Økonomiske forhold

Henrik Munck

Chefkonsulent
+45 41 91 90 73