Tema
Debat

Kvinde, tag ansvar for din pension

7. mar. 2018
Særligt yngre kvinder sakker bagud i forhold til mænd, når det kommer til interesse for deres pensionsopsparing. Det viser nye tal fra PensionsInfo.dk. Og det kan få økonomiske konsekvenser, når kvinderne går på pension, mener brancheorganisationen Forsikring & Pension.

Torsdag den 8. marts er det Kvindernes Internationale Kampdag, men kvinderne tager ikke kampen om pensionsopsparingen. I hvert fald kniber det med kvinders interesse for deres pensionsopsparing. Det viser nye tal fra PensionsInfo – en digital portal, hvor man kan få et samlet overblik over sin pensionsopsparing.

 
Kvinderne udgør 46 procent af brugerne på PensionsInfo, hvorimod mændene står for 54 procent af brugerne. Forskellen bekymrer underdirektør Karina Ransby, Forsikring & Pension.
 
- Tallene viser, at kvinder i mindre grad end mænd tjekker deres pensionsopsparing. De risikerer dermed at få et økonomisk smæk, fordi deres opsparingsniveau ikke stemmer overens med deres forventninger til den levestandard, de ønsker som pensionist. Derudover indeholder pensionsordninger som regel forsikringer, der dækker dig og dine pårørende ved eksempelvis sygdom eller tidlig død. Her er det også vigtigt at have styr på, om forsikringerne svarer til ens behov, siger underdirektør Karina Ransby.
 
Det er især yngre kvinder, der ikke bruger PensionsInfo, mens kvinder, der nærmer sig pensionsalderen, er flittigere til at tjekke deres pensions-forhold. Mændene er foran kvinderne i alle aldersgrupper.
 
- Det er vigtigt, at kvinderne ikke kun tænker på deres nuværende økonomi – og særligt de unge skal huske at tage ansvar for deres pensionsopsparing. Det er vigtigt, fordi det er de tidligt opsparede kroner, der giver mest i afkast igennem hele livet, siger underdirektør Karina Ransby.

Vigtigt med overblik over pensionen

Kvinderne har generelt en mindre pensionsformue end mænd. Det skyldes flere forhold. Det er fortsat kvinderne, der tager mest barsel og oftere end mænd går hjemme med børnene eller er på deltid. Derudover er kvinders lønniveau gennemsnitligt lavere, og de går ofte på pension tidligere end mænd. Det koster alt sammen på pensionsformuen, hvis ikke man tager højde for det undervejs.
 
- Det er helt op til hver enkelt familie at bestemme, hvordan man vil fordele for eksempel barsel og deltid mellem forældrene. Det vigtige er, at man tager en beslutning på et oplyst grundlag. Og her kan det tyde på, at kvinder ikke altid selv har overblikket over de økonomiske konsekvenser, som deltid og barsel medfører, siger underdirektør Karina Ransby.
 
Derfor er det en rigtig god idé at gå ind på Pensionsmåler.dk og tjekke, hvad det koster på ens pensionsformue, hvis man vil på barsel, deltid eller gå hjemme i en periode. Her kan man også se, hvor meget ekstra man skal spare op efterfølgende, hvis man skal op på samme niveau i pensionsformue, som hvis man ikke havde været på barsel eller deltid. På PensionsInfo.dk kan man derudover nemt få et samlet overblik over sine pensionsopsparinger og eventuelt tilhørende forsikringer.
 

PensionsInfo

På PensionsInfo.dk kan du få et samlet overblik over dine pensionsopsparinger og udbetalinger, når du går på pension. Derudover kan du se, hvordan du er forsikringsdækket, hvis du mister din erhvervsevne, bliver kritisk syg eller dør.

Pensionsmåler

På Pensionsmåler.dk kan du få et fingerpeg om, hvor meget du kan forvente at få i pension, når du pensioneres. Derudover kan du beregne, hvor meget det koster dig i pensionsopsparing, hvis du planlægger at gå på barsel eller deltid og derfor i en periode indbetaler mindre end normalt til din pension. Man kan også bruge Pensionsmåler.dk som et værktøj til at se, hvad man kan gøre for at modvirke den negative effekt af barsel og deltid.

Vil du modtage vores nyheder på mail?

Kontakt


Velfærd og pension

Karina Ransby

Underdirektør, cand.polit.
Pressekontakt
+45 41 91 91 01
(Kan ikke bruges til SMS)
;