Kursskæring og spreads skal medregnes i kundernes omkostninger

Publiceret 19.12.2018
Fremover skal pensionsselskaber medregne kursskæring og spreads i opgørelsen af kundernes omkostninger. Den nye praksis ændrer ikke ved det beløb, der ender på kundernes depot. Men omkostningstallet bliver højere. Det afspejler blot, at investeringsafkastet før omkostninger er tilsvarende højere.

Kursskæring og spreads er forskelle mellem købs- og salgspriser på værdipapirer. Hidtil har disse forskelle ikke indgået i de omkostninger, som pensionsselskaber skal kommunikere til kunderne.

Det har bl.a. været ud fra en betragtning om, at ingen selskaber systematisk bruger kursskæring og spreads.

En temaundersøgelse fra Finanstilsynet viser imidlertid, at enkelte selskaber bruger spreads, så det ender som indtjening for selskaberne.

- Det er vigtigt at understrege, at denne praksis ikke er ulovlig eller i modstrid med Forsikring & Pensions omkostningshenstilling. Brugen af kursskæring og spreads ændrer heller ikke ved det beløb, der ender på kundernes depot, siger Per Bremer Rasmussen, adm. direktør i Forsikring & Pension.

- Undersøgelsen fra Finanstilsynet viser, at spreads bruges enkelte steder, og så ændrer vi vores omkostningshenstilling i Forsikring & Pension med virkning fra og med 2018. Det betyder, at selskaber, der systematisk bruger kursskæring og spreads, så det ender som indtjening, skal medregne det i de omkostninger, der kommunikeres til kunderne. Selskabernes omkostninger og investeringsafkast før omkostninger følges ad, så kunderne ender med at få det samme, siger Per Bremer Rasmussen.