Pensionsbranchen glæder sig over aftale om ressourceforløb

Publiceret 11.12.2020
Det har store menneskelige og samfundsmæssige omkostninger, når sygdoms-ramte lønmodtagere helt mister tilknytningen til arbejdsmarkedet. Derfor glæder det forsikrings- og pensionsbranchen, at der nu er indgået en politisk aftale, der skal forbedre indsatsen for at få sygdomsramte lønmodtagere tilbage på arbejdsmarkedet.

Det er pensionsselskabernes oplevelse, at de såkaldte ressourceforløb ofte ikke har virket efter hensigten. Branchen har sammen med DA og FH anbefalet, at indsatsen kommer hurtigere, at der sættes klare mål, og at kvaliteten løftes og meget gerne er virksomhedsrettet.

- Det er utrolig glædeligt, at politikerne har haft samme syn på ressourceforløbene, som vi har, og har valgt at gøre noget på alle tre fronter, så indsatsen nu bliver løftet. Det er i alles interesse, at så mange som muligt finder vej tilbage til arbejdsmarkedet efter sygdom eller ulykke. Mange pensionsselskaber gør også en stor indsats for at få syge medlemmer og kunder tilbage i arbejde, men det kræver et samspil med det offentlige, så vi trækker i samme retning, det ser ud til at ske nu, udtaler Karina Ransby, underdirektør i Forsikring & Pension.

Stort set alle danske lønmodtagere har gennem deres pension en invalidepensionsordning. Den skal hjælpe økonomisk, hvis man mister sin arbejdsevne og fx kommer i et ressource- eller jobafklaringsforløb, hvor den offentlige ydelse er på kontanthjælpsniveau. Men invalidepensionen bliver modregnet 100 pct. i den offentlige ydelse.

Forsikrings- og pensionsbranchen havde håbet, at der med den politiske aftale ville blive gjort op med den hårde modregning af invalidepension i arbejdsmarkedspensionssystemet. I stedet har forligspartierne bag aftalen bestemt, at der skal nedsættes et udvalg, der skal udarbejde et beslutningsgrundlag for forligskredsen.

- Vi havde håbet, at der med den politiske aftale ville blive gjort op med den benhårde modregning af invalidepension i ressourceforløbsydelsen. Men det er godt at der bliver iværksat en analyse, og vi håber, at der kommer en en fornuftig og langtidsholdbar løsning. Jo hurtigere - jo bedre. Det er mange penge, sygdomsramte går glip af. Derfor ser vi frem til at bidrage aktivt til arbejdet, udtaler Karina Ransby, underdirektør i Forsikring & Pension.

Karina Ransby

Vil du vide mere?

Karina Ransby

Underdirektør, cand.polit.